Zenuwstelsel en stress

Het zenuwstelsel bestaat uit zenuwcellen die door synapsen (de plekken waar twee zenuwcellen met elkaar communiceren) met elkaar verbonden zijn.

Door midden van overdrachtsstofjes (neurotransmitters) vervoeren zij informatie door je hele lichaam zodat jij kan reageren op veranderingen en signalen van buiten af en binnenin het lichaam.

Hormonen en neurotransmitters zijn er om informatie verder te sturen en specifieke lichaamsreacties te activeren. Dit kunnen fysieke of psychische (gevoelens) reacties zijn.


Nu even wat meer theorie over het zenuwstelsel.


Het zenuwstelsel bestaat uit het centrale zenuwstelsel en het perifere zenuwstelsel.

Vandaag even alleen over het centrale zenuwstelsel: hersenen en ruggenmerg.


Je hersenen en ruggenmerg (centrale zenuwstelsel) worden door hersenvocht (ruggenmergsvocht) beschermd en verzorgd. Deze stroomt binnen de vliezen die de hersenen en ruggenmerg omhullen en aan de binnenkant van de schedelbotten bevestigd zijn (op bepaalde punten). Deze vliezen lopen als één geheel door naar de binnenkant van de wervelkolom (om het ruggenmerg heen). Een cranio therapeut werkt tijdens een behandeling veel met deze vliezen.


Het centrale zenuwstelsel is op te splitsen in twee 'specialisaties': het somatische en vegetatieve (autonome) zenuwstelsel.


Het somatische (willekeurige) zenuwstelsel is gespecialiseerd in het opnemen van omgevingsstimuli via de zintuigen, zo word het lichaam bewust van de omgeving om daar vervolgens willekeurig op te kunnen reageren.


Het vegetatieve (autonome) zenuwstelsel is voor onderhoud van de vitale functies en helpt jou overleven zonder dat je er bewust over na hoeft te denken of keuzes moet maken. Heel handig en noodzakelijk!


Nu is dit vegetatieve zenuwstelsel ook weer op te delen in:

- Sympathische: reageren op gevaar, stress, boosheid: hartfrequentie omhoog, bloeddruk omhoog, hoge snellere ademhaling, doorbloeding naar spieren enzovoorts.

- Parasympathische: rust, slaap, voedsel vertering en herstel van de organen en spieren.


Nu het effect van stress op jou zenuwstelsel en zo ook je lichaam.


Door veel stress momenten in het dagelijkse leven staat het sympathische zenuwstelsel constant aan: hoge bloeddruk, snelle hartslag, maag verkrampen, darm spasticiteit en het bloed gaat minder naar je organen en vooral naar je spieren.


Als het parasympathische systeem dit niet meer op kan vangen/ niet meer kan balanceren, kan je klachten krijgen zoals:

- Spierspanningen: vooral rondom nek/schouders

- Maagklachten

- Hoofdpijn

- Kaakklemmen

- Spastische darm


En nog vele andere klachten die voortkomen uit overbelasting van je hele systeem.


Cranio werkt op het parasympatische zenuwstelsel, het activeert dit zenuwstelsel en geeft het lijf de kans om spanningen los te laten. Naast dat het de doorstroming van de hersenvocht stimuleert, wat ook weer goed is voor alle weefsels (zenuwcellen) in je centrale zenuwstelsel.


Hopelijk heb je wat meer inzicht in en begrip voor je klachten en lichaam gekregen. Herken je jezelf hierin of in de klachten die door cranio therapie behandeld kunnen worden? Dan zie ik je hopelijk snel in de praktijk voor een cranio therapie behandeling.Physitrackwittebutton.png

© 2018 by Alice de Jong. Proudly created with Wix.com