top of page

Meet je herstelmogelijkheid

Heb je lichamelijke klachten die niet voldoende herstellen? Een langdurige klacht of verschillende 'klachtjes'? En helpt de standaard fysiotherapie niet of niet voldoende? Herken je het gevoel van AAN staan en de UIT knop niet meer kunnen vinden? Je bent zeker niet de enige want dit is iets wat veel van mijn cliënten zo beschrijven.


Herstel stand Het zenuwstelsel zorgt voor de juiste reactie op prikkels van buiten en binnen. Alle informatie wordt opgenomen en doorgegeven door het zenuwstelsel. Dit is het autonome (vegetatieve) zenuwstelsel; hetgeen dat ervoor zorgt voor alle automatische processen in je lichaam (hartslag, organen die functioneren, opnamen van zuurstof) aangepast worden op wat je nodig hebt. Zonder dat jij actief aan moet sturen en over na moet denken. Er zijn twee 'standen' van het zenuwstelsel deze wisselen zich bij een gezond, evenwichtig persoon steeds af. Het orthosympaticus; ‘vechten en vluchten’, de actie stand. En het parasympaticus, rust en spijsvertering, de in veiligheid stand. Als je in balans bent, actie en rust zich afwisselen, dan behoud je lichaam zijn natuurlijke balans, zijn 'homeostase'. Homeostase is: "het vermogen van het lichaam om de gezondheid te bewaken door constant het inwendige of interne milieu te herstellen en in evenwicht te houden, ook wanneer de omstandigheden veranderen. Hiervoor maakt het lichaam gebruik van vele regelmechanismen waarbij ook de organen betrokken zijn." Maar helaas staat ons lichaam (en geest) vaker in de actie / stress stand door te veel prikkels van buiten, stress, altijd in de actie en weinig echte rust. Na een tijdje, soms al heel snel, gaat je lichaam symptomen geven waaronder klachten die niet (helemaal) herstellen. Klachten die ontstaan als je teveel in deze 'actie- stand' leeft zoals bijvoorbeeld: -darmklachten -slaap problematiek

-Hoofdpijn en migraine -kaakspanningen -spierspanning in de nek, schouders en rug. -mentale klachten Is de herstelstand meetbaar? Naast dat het voor therapeuten (en ook niet therapeuten) vaak al zichtbaar en voelbaar is of iemand in de actie of rust stand staat is het ook meetbaar met het HRV (Heart Rate Viarabiliy) meet apparaat. Ja, jouw herstel mogelijkheid is meetbaar. HRV is Heart Rate Variability wat betekend het hartritme patroon. Hiermee is de jouw fysiologische toestand, het autonoom zenuwstelsel, te meten. Idealiter is het een gelijkmatig, constant en coherent HR patroon, dit laat een staat van herstel (mogelijkheid) zien. Via een klipje op je oorlel is het hartritme te meten, en helder weergegeven in het bijpassende programma.

Effect van emotie Wetenschappers meten door midden deze methode, via het hartritme, hoe gevoelens ons lichaam beïnvloeden. Bij verschillende emoties veranderd het patroon van het hartritme. Bij bijvoorbeeld angst, boosheid, frustratie is het hartritme onregelmatig. Omgekeerd is het hartritme gelijkmatig en glooiend in een staat van veiligheid, rust en balans. Naast dat het lichaam in deze staat herstellen kan, is het ook de staat van helder denken en een 'verstandig' besluit kunnen nemen. Duurzaam herstellen

Als een lichamelijke klacht niet herstelt, een zwakke plek blijft of al een chronische klacht is geworden (langer dan 3 maanden). Dan kunnen er een aantal oorzaken zijn waarom je lichaam niet hersteld:

1) De oorzaak van de klacht of spanning in het lichaam is nog aanwezig, dus niet verholpen. Dit kan fysiek of emotioneel van aard zijn.

2) Jouw lichaam niet optimaal herstellen doordat het te vaak in de actie stand staat. Vaak is het een combinatie van beiden.


Hoe nu verder?

De kunst en ook puzzel is het om jouw lichaamstaal te begrijpen. Jezelf echt leren kennen. Zodat je weet wat je lichaam nodig heeft en wat je zelf kan doen om te duurzaam herstellen.

1) Kies je de 'Fysio Cranio Combi' om het hele lichaam te laten onderzoeken of als je nog niet precies weet welke therapie het beste zou zijn voor jou op dit moment. 2) Kies voor 'cranio therapie' als je voelt of denkt dat emoties, stress en eventueel trauma een onderdeel zijn van jouw (lichamelijke)klachten. Deze therapie is specifiek voor het in herstel stand komen en onderliggende (emotionele) blokkades bevrijden. Bij beide behandelingen kan een HRV meting toegevoegd worden. Binnenkort komt er een blog specifiek hierover. Tot die tijd ben altijd welkom om een afspraak in te plannen om verder te kijken naar jouw klachten, de oorzaak en jouw herstelmogelijkheid.


Een afspraak inplannen kan makkelijk via mijn website www.alicedejong.com

Je bent van harte welkom.


コメント


bottom of page