top of page

Waarom ontsteken gezond is en hoe ermee om te gaan

Tijdens dat ik deze blogpost typ zit ik zelf al 2 dagen met een pijnlijke schouder. Ik voel dat het een peesontsteking is. En ook weet ik hoe het is ontstaan en welke technieken ik als therapeut bij mij zelf zou doen tijdens de behandeling. En heel bewust neem ik GEEN ontstekingsremmer zoals ibuprofen want de ontsteking reactie en ook de pijn is gezond. Wil je weten waarom? En hoe ik (aan het einde van deze blog) van de pijn 'af ben gekomen'? En hoe jij in de toekomst anders tegen klachten en pijn aan kan kijken?

Lees dat hieronder verder.


Wat is ontsteking

Een ontsteking is een natuurlijk proces als reactie op weefselschade. Bij een ontsteking zien we verschillende symptomen:

  • Dolor > pijn

  • Tumor > zwelling

  • Calor > roodheid

  • Rubor > warmte

  • Functio laesa > functie verlies

Jouw intelligente lichaam geeft een signaal naar het brein dat er weefselschade is. Door het op elkaar ingespeelde proces van verschillende mediatoren (stofjes) die vrij komen worden lokaal de vaten verwijderd voor meer bloedtoevoer en sneller opruimen en afvoeren van de beschadigde cellen. Ook zal de pijn je een signaal geven om de plek te aandacht te geven en wat te ontlasten, zodat het weefsel zo goed mogelijk door de ontstekingsfase kan komen.


De eerste dagen

Het herstel proces heeft bepaalde fases. De ontstekingsfase duurt bij een gezond persoon 24-48 uur, in sommige boeken staat tot 5 dagen. Hierbij wordt meer bloed, plasma naar de plek toe gebracht en kunnen de witte bloedcellen, macrofagen en fibroblasten hun werk doen. Eventuele gescheurde bloedvaatjes worden gestold, de schade opruimen en er worden voorwaarden geschept om het het weefsel op kan bouwen. Als deze fase goed doorlopen wordt dan kan het lichaam verder in de volgende fases van herstel.

De opvolgende fase is de proliferatiefase waarin nieuwe cellen worden gebouwd. Deze fase duurt ongeveer tot 21 dagen. Om vervolgens door te gaan in de remodelleringsfase waarin de kwaliteit van nieuwe cellen aangepast aan wat er in de toekomst nodig is van de cellen. Erg elastisch of juist 'stugger/sterker' weefsel. Deze fase kan tot ongeveer 1.5 jaar duren, afhankelijk van het soort weefsel.


Elk weefsel heeft de drie fases maar het aantal dagen kan verschillen. Bij een peesproblematiek kan de ontstekings fase tot 25 dagen duren, daarom duurt een achillespees ontsteking soms ook best lang! Dit omdat een pees minder goed doorbloed is. Bij een spierprobleem duurt deze fase maximaal 5 dagen.


Ontstekingsremmers wel of niet?

Het is dus belangrijk dat de ontstekingsfase goed doorlopen wordt, alles opgeruimd kan worden en de juiste stoffen op de juiste plek komen. Ontstekingsremmers: NSAID's , remmen juist dit ontstekings proces waardoor de fases minder goed doorlopen kunnen worden. Even wat meer toelichting..


Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs (NSAID’s). De werking van NSAID’s bestaat uit het remmen van het enzym cyclo-oxygenase (COX), welke vrijkomt bij een ontsteking. De meeste NSAID’s remmen zowel de COX-1 en COX-2. Door middel van remming van COX, zal de vorming van prostaglandines in het lichaam geremd worden. Prostaglandines stimuleren de waarneming van pijn, verhogen de temperatuur en zorgen ervoor dat bloedvaten open gaan staan. NSAID’s remmen zwelling, stijfheid en koorts, pijn en artralgieën. Het zijn krachtige pijnstillers, geschikt voor matige tot ernstige pijn. Bij een hoge dosis worden maagbeschermers voorgeschreven om maagklachten te voorkomen. Voorbeelden zijn; onder andere acetylsalicylzuur (Aspirine), diclofenac en ibuprofen. “Naproxen is een van de klassieke NSAID’s met een laagste cardiovasculaire en hoogste gastro-intestinale risico”. (NVLE, 2022; Farmacotherapeutisch kompas, 2022).


Een NSAID is een prostaglandine (hormoon achtig stofje in het lichaam) remmer. De werking van prostaglandines zijn: verwijden van bloedvaten, vergroten cel stof/uitwisseling, pijn, warmte. Doordat dit geremd wordt kan een acute ontsteking niet goed voltooid en zelfs een chronische ontsteking worden.


Dit geld vooral voor de eerste fase, dus de eerste 5 dagen waarbij het ontstekingsproces juist zijn werk moet kunnen doen. Daarnaast remmen deze medicijnen ook de aanmaak van maagslijmvlies, de beschermlaag, waardoor je maagklachten kan krijgen en voeding minder goed verteerd kan worden.


Wat wél te doen in de eerste fase

Wat helpt vooral in de eerste fase is: Ontspannen en vertrouwen in herstel en in het lichaam. Blijven bewegen: wandelen, armen zwaaien. Allemaal bewegingen die de pijn niet provoceren maar de bloedtoevoer optimaal houden. Eventueel yoga oefeningen, alles wat kon zonder de pijn te provoceren. En als dat wel gebeurt rustig loslaten en ontspannen. Veel water drinken, gezond eten en goed slapen. En natuurlijk de oorzaak, bron, van de dysbalans en klacht achterhalen.

Goede voeding: eiwit, vitamine A en C

  • Voldoende hemoglobine (ijzer)

  • Effectieve circulatie

  • Schone, ongestoorde wond

  • Gezond immuunsysteem

Heb je teveel pijn in de eerste fase? Als pijn te lang duurt heeft het een vertragend effect op het herstel. Pijnstilling, zonder ontstekingsremmer, kan dan uitkomst bieden.


Ik ben geen dokter en ben ook niet tegen medicijnen. Want soms is dat nodig omdat sommige mensen een zwaar belast en dus (of een) zwak immuunsysteem hebben door bijvoorbeeld onderliggende aandoeningen of andere immuunsysteem onderdrukkende factoren. Dan kan het zijn dat het ontstekingsproces sowieso niet optimaal kan verlopen en kan het zijn dat er extra ondersteuning nodig is. Groot onderdeel is natuurlijk vooral in het gebied van leefstijl.

Het is belangrijk om te weten hoe het lichaam werkt en zodat je bewuster een keuze kan maken om optimaal te herstellen!


Hoe is het afgelopen met mijn schouder?

Ondertussen is het dag 4 van mijn schouderklachten en de pijn is weg. Helemaal weg. Mijn lichaam heeft de ontstekingsfase volwaardig af kunnen ronden en ik ga volgende week naar een osteopaat om te achterhalen waar deze dysbalans is ontstaan. Ook voelde ik dat bij het ontstaan van de klacht ik in een onrustige periode zat en ik echt geen tijd had voor schouderklachten. Maar snel voelde ik dat mijn schouder signaal gaf om rustig aan te doen, dus dat deed ik. Naast alle tips die ik hierboven heb genoemd. En ik voel me weer helemaal goed.

Comments


bottom of page