top of page

Cacao ceremonie

Waarom cacao?

Rauwe cacao is de puurste vorm van chocolade, licht geroosterd en gemalen van de boon. Het is extreem rijk aan voedingsstoffen zoals ijzer, proteïne, vezels, magnesium, kalium en meer. Het is bitter en anders dan de bewerkte, westerse chocolade.

Cacao, geliefd door de Maya’s en Azteken, is gemaakt van de zaden van de boom Theobroma cacao. In het Grieks betekent Theobroma letterlijk ‘voedsel van de goden’.

 

Genezende krachten

 

Theobromine: een stimulerende stof. Lijkt op cafeïne maar zonder de zenuwachtigheid. Stimuleert het cardiovasculaire systeem en geeft een warm en euforisch gevoel vooral bij een ceremoniële dosis. Je voelt je levend, bewust en verbonden met de wereld om je heen

 

Anandamine: broertje van serotonine. Sterke gevoelens van gelukzaligheid en sereniteit. Vrede met jezelf waardoor je minder streng bent voor jezelf en jezelf leert te vergeven en accepteren zoals je bent.

 

Serotonine: het ‘gelukshormoon’. Zorgt voor een evenwichtige stemming en geluksgevoel. Cacao stimuleert het lichaam om meer van dit hormoon te produceren.

 

Antioxidanten: Cacao bevat flavonoïden en extreem veel antioxidanten. Deze beschermen het lichaam en hebben krachtige anti aging eigenschappen. Ze verlagen bloeddruk en verbeteren algehele cardio vasculaire (hart) gezondheid. Deze werkzame stoffen zijn alleen in rauwe cacao aanwezig en niet in chocolade.

 

Magnesium: Cacao bevat veel magnesium, velen hebben een tekort aan dit mineraal. Deze stof ondersteund het hart, ontspant de spieren en stimuleert de hersenfunctie. Daarnaast heeft het een stres verlagende effect.

 

Ijzer: cacao is de rijkste bron van plantaardig ijzer. Belangrijk voor de opbouw van rode bloedcellen.

 

Zink: essentieel voor ons immuunsysteem.

 

Calcium: Rijke bron van calcium. Belangrijk voor opbouw en stevigheid van botten en gebit. Maar ook voor een goede werking van het zenuwstelsel en spieren.

 

Waar komt het vandaan?

 

Eeuwen voordat de Europeanen cacao voor het eerst in handen kregen en er zoete chocolade van maakte, gebruikte de oude Latijns Amerikaanse culturen cacao voor verschillende rituele en ceremonies. De oude Olmeken, Maya’s en Azteken en andere Latijns Amerikaanse culturen beschouwden cacao als heilig.

 

Cacao werd beschouwd als “voedsel voor de goden” en was speciaal bestemd voor de elite en heersende klassen van de samenleving. In deze tijd was het zo waardevol dat het zelfs gebruikt werd als betaalmiddel en ruilmiddel om handel te drijven.

De moderne cacao ceremonie ziet er waarschijnlijk wel anders uit dan hoe de oude Maya’s het deden. En dat is geen probleem want cacao ceremonies gaan niet over het verleden. Het doel van een ceremonie is om meer duidelijkheid, introspectie en liefde in je leven te brengen, zodat je op goede voet verder kunt gaan en een gelukkig leven kunt leiden.

Wat is een cacao ceremonie?

 

Je kunt een cacao ceremonie zien als je eigen persoonlijke reis naar een heldere en verlichte geest, zodat je inzichten krijgt over hoe je beter in het leven kunt staan.

In een cacao ceremonie de heilige genezende krachten van cacao gevierd. De ceremonie stimuleert je om contact te maken met jezelf en met anderen. Het bevordert genezing en creativiteit, mindfulness en vreugde en brengt positiviteit in je leven.

Een belangrijk onderdeel is persoonlijke intenties zetten. Je kunt de krachtigste ceremoniële cacao drinken maar als je geen persoonlijke intenties zet dan haal je waarschijnlijk niet veel uit de ervaring.

Tijdens onze cacao ceremonies combineren we de cacao met een soundhealing, dit is live muziek met helende instrumenten zoals onder anderen klankschalen, sjamanendrum en handpan. Wil je meer weten of het genezende effect van soundhealing en vibraties? Lees dan hier over soundhealing. 

Wat is het voelbare effect?

Tijdens een ceremoniële dossering kan het tot 30 minuten duren voordat je de effecten van de ceremoniële cacao voelt. De effecten zullen 2 tot 4 uur aanhouden. De effecten zijn openend, verbindend en subtiel en niet hallucinogeen. Je komt juist dichterbij jezelf in plaats van verder weg.

Lijdt je aan ernstige hartaandoening of neem je antidepressiva of medicijnen tegen hoge bloeddruk? Dan is een cacao ceremonie niet het juiste middel omdat het de vagen verwijd en bloeddruk verlaagd. In combinatie met deze medicijnen kan het zijn dat de bloeddruk teveel zakt. Wel kan je alsnog meedoen met een soundhealing & healing touch, ook zonder cacao.

             

 

Wil je dit ervaren in combinatie met de kracht van soundhealing en live muziek? Je bent van harte welkom op onze helende ceremonies en evenementen.
bottom of page