top of page
Cranio sacraal therapie

CRANIO SACRAAL THERAPIE

Behandeling Cranio sacraal therapie

Wat is cranio sacraal therapie?

 

Cranio (sacraal) therapie – afgeleid van ‘cranium’ (schedel) en ‘sacrum’ (heiligbeen)– is een lichaamsgerichte behandeling van gezondheidsklachten. De therapeute werkt met fascie en connective tissue (bindweefsel). Dit combineert zij met interoceptie (een vorm van gerichte mindfulness), waardoor de cliënt meer lichaamsbesef en lichaamsbewustzijn ontwikkelt. 

​

Fascie

​

 Het ontbreken van de bewegelijkheid van de fascie is als primaire oorzaak van problemen in het bewegingsapparaat. Binnen de fysiotherapie is de remedie vooral actief bewegen en rekken. Binnen de visie van cranio zit daar nog een fase voor. Eerst zullen de voorwaarden voor bewegen optimaal moeten zijn. Zoveel mogelijk lokale ontspanning (op plaatsen waar spanning zich voordoet) en daarmee maximale doorbloeding in het weefsel, waardoor uitscheiding van hyaluronzuur (waardoor fascie beter glijdt/beweegt) beter gewaarborgd wordt. Hierdoor kan het lichaam weer optimaal functioneren en herstellen. 

​

De behandeling

 

In de fascie kunnen blokkades (energie cystes) ontstaat door emotionele of fysieke gebeurtenissen die het lichaam op en na het moment van ontstaan niet adequaat heeft kunnen herstellen en op heeft geslagen. Hierdoor kunnen in de loop van de tijd (vage) klachten ontstaan of de bekende 'zwakke plek'. 

De cranio sacraal therapeut (en osteopaat) geneest niet: zij moedigt het lichaam aan zélf te genezen. Hoe? Door het opheffen van blokkades en bewegingsbeperkingen in de fascie. De technieken zijn zacht en craniosacraal therapeut hecht waarde aan de emotie van de cliënt, omdat diens klachten psychosomatisch (mentaal) van aard kunnen zijn.​ Bewustwording door introceptie speelt hierbij een grote rol. 

​

De eerste behandeling is een intake waarbij goed wordt beoordeeld of cranio sacraal therapie passend is voor uw klachten / symptomen op dit moment. 

​

Bewustwording door interoceptie

 

Interoceptie is letterlijk ‘naar binnen kijken’. Neurowetenschappers (LeDoux en van der Kolk) tonen aan dat interoceptie de enige weg is om te veranderen wat we voelen, door ons bewust te worden van onze innerlijke ervaring en te leren ‘vrienden te worden’ met wat er omgaat in onszelf. Interoceptie leidt tot awareness: bewustzijn van onszelf en bewust zijn wat ons lichaam ons vertelt. Interoceptie en awareness staan ook aan de basis van mindfulness, een techniek die tegenwoordig veel wordt gebruikt binnen de psychologie. Zo ontstaat er voor de cliënt zicht op en bewustwording van lichamelijke signalen en hun betekenis. 

 

Door de combinatie van de therapeutische aanraking en de gerichte aandacht van de cliënt zelf, leert de therapeute u bewust te worden van de staat van je lichaam. Deze fysieke aanraking in combinatie met het stimuleren van interoceptie bij de cliënt, heeft binnen de cranio tot doel de cliënt te helpen beseffen wat zij voelt en daarmee betekenis te geven aan de signalen van zijn lichaam en zijn klachten. De interventies van de craniotherapeut zijn mild, niet sturend of directief. Ze zijn gericht op het hervinden van zoveel mogelijk bewegingsvrijheid én op het vinden van voor de cliënt eigen, unieke oplossingen voor zijn probleem. Het ontwikkelen van lichaamsbewustwording door interoceptie bij cliënten is de kern van cranio. 

​

Zelfherstellen vermogen

​

Het zelfherstellend vermogen van het lichaam is toename van parasympatische activiteit (rust zenuwstelsel) en verbeterd de zogeheten Heart Rate Variability (HRV). Dit maakt mensen minder kwetsbaar voor stress en ziekten, zoals hartproblematiek en kanker. De spanning van de musculatuur en fascie daalt, de circulatie en innervatie verbeteren en de innerlijke balans (homeostase) neemt toe. 

​

Welke reacties kunt u verwachten?

​

➢ U kunt (eventueel een paar dagen) ontlading ervaren in de vorm van gapen, zuchten, emoties of moeheid.

➢ Na de behandeling kunt u diepe ontspanning en/of diepe rust ervaren. Ook kan het zijn dat u zich letterlijk lichter voelt. 

➢ Andere klachten kunnen zich met de behandeling ook verbeteren, zoals slaapstoornissen, spanning in het lichaam en spijsverterings klachten.

​

Wat kan ik zelf doen om de behandeling te ondersteunen?

​

➢ Plan de dag van de behandeling niet teveel, houd het rustig.

➢ Neem na de behandeling de tijd om in contact te blijven met het lichaam en te luisteren naar het lichaam

➢ Neem de tijd om te ervaren en vertrouw op uw lichaam

➢ Drink voldoende water op de dag van de behandeling en zo min mogelijk cafeïne houdende dranken

​

Flow_treatment close up.jpg

Bij welke klachten

Een fysiotherapeut behandelt allerlei lichamelijke klachten. Deze zijn uiteenlopend van post-operatieve beperkingen tot aan schouder- en lage rugklachten. ​Omdat ik verschillende therapievormen aanbied is het arsenaal aan soort klachten dat ik behandel groot.

​

Hieronder staat een klein overzicht van de klachten die ik regelmatig behandel met fysiotherapie en/of cranio sacrale therapie. Staat uw klacht er niet tussen, aarzel niet om contact op te nemen en te vragen naar de behandelmogelijkheden.

  • Hoofdpijn, migraine

  • Burn-out en/of stress gerelateerde klachten

  • Post operatief

  • Whiplash

  • Littekens

  • Maag- en darmklachten

  • Vermoeidheidsklachten

  • Klachten van gewrichten

  • Chronische pijnklachten

  • Artrose

  • Spier- en gewrichtspijnen

  • Onbegrepen lichamelijke klachten (SOLK)

  • Nek- en schouderklachten

  • Midden- en lage rugklachten

  • Duizeligheid, sinusitis, tinnitus

  • En nog vele andere klachten...

Bij welke klachten
bottom of page