top of page

Oefening baart kunst

Updated: Mar 31, 2021

Een behandeltraject aangaan is een samenwerking. Met mijn kennis, kunde en inzichten help ik de cliënt zodat hij/zij inzicht heeft in de klacht en daardoor ook zijn/haar gedrag aan kan passen. Dat is soms heel makkelijk zoals de bureaustoel wat lager zetten maar soms vergt het meer discipline zoals oefeningen doen.

Velen zijn gemotiveerd als ze genoeg klachten hebben maar bij versterkende oefeningen ontstaat de motivatie vooral als de cliënten merken dat ze baat hebben bij de oefeningen: de rug wordt soepeler, sterker, voelt krachtiger en klachten verminderen.

Hoe is een behandeltraject opgebouwd?

1. Release: ruimte maken, weefsel ontspannen en doorbloeding bevorderen door triggerpoints of bindweefsel/ fascia te behandelen.


2. Mobility: bewegelijkheid van de gewrichten, vooral wervels, verbeteren en blokkades behandelen.


3. Stabilize: spieren vanuit de core, binnenste spieren, naar buiten op een juiste manier sterker maken zodat de nieuwe, gezonde bewegingspatronen duurzaam en krachtig worden.


Bij elke fase kan de cliënt ondersteunend gedrag vertonen en thuis aan de slag met de oefeningen en adviezen.


In welke fase welke oefeningen?

1. Ontspannen, goed doorademen, op de houding letten (ontspannen maar niet ingezakt zitten), pauze's nemen, signalen van het lijf aanvoelen en naar luisteren.


2. Oefeningen doen om de rug soepeler te maken, attributen aanschaffen om zelf thuis te kunnen behandelen, lopen, niet te lang achtereen zitten en op de houding letten.

3. Oefeningen doen om de rug te versterken, beginnen met sporten of veranderen van sport soort, een balanskussen of balansbal kopen om op te zitten, meer bewegen in het dagelijks leven.


En vergeet niet, ook je rug heeft tijd nodig om sterker de worden: oefening baart kunst.


Alice


Comments


bottom of page