top of page

Spanningen loslaten met cranio therapie

Heb je ook wel eens een onrustig buikgevoel? Slaat stress vaak op je darmen? Of merk je dat je bij spanningen schouderklachten en hoofdpijn krijgt?

Met fysiotherapie kunnen de gevolgens van stress, de lichamelijke symptomen, behandeld worden. Maar is de oorzaak niet alleen fysiek en komen de klachten steeds weer terug, dan is cranio therapie een effectievere therapie.


Hierbij is het wel mogelijk om de onderliggende spanningen, die vastgehouden worden door jouw lijf, te bevrijden. Klachten zoals kaakklemmen, slaapproblemen, burn-out, hoofdpijn, gevoelige darmen of spierpijnen kunnen door cranio therapie goed behandeld worden. Hoe klachten door stress en emoties veroorzaakt kunnen worden en hoe cranio therapie hierbij kan helpen. Spanningen en klachten Het lichaam wordt bestuurd door het zenuwstelsel en hormonen. Grofweg hebben we twee standen van ons zenuwstelsel: de actie en de rust stand.

In de huidige samenleving bevinden we ons vaak in de actie stand. Dit is het sympatisch zenuwstelsel dat overuren maakt door alle spanningen en prikkels van binnen uit en buiten af. Of dat nu komt door een drukke agenda, onrust op werk of overprikkeling door de omgeving, er zijn spanningen. Zolang er balans bestaat tussen het actie en het rust zenuwstelsel, is er nog niet veel aan de hand. Maar merk je dat het moeilijk is om tot rust te komen of rust te voelen in het lijf dan kan het op lange termijn klachten veroorzaken. Je lichaam en geest kunnen niet voldoende herstellen. Tijdens een cranio therapie behandeling wordt het rust zenuwstelsel geactiveerd en is er herstel en verwerking mogelijk. Maar hoe zit dat dan met emoties en het lichaam?

Emoties en het lichaam Een trauma is een verwonding. Trauma's kunnen klein of groot zijn en op verschillende vlakken plaatsvinden. Fysiek bijvoorbeeld door een val of een operatie. Psychisch door een emotioneel beladen, stressvolle of angstige situatie. Deze impact, energie, die het lichaam binnen is gekomen kan normaliter verwerkt worden en het lichaam weer verlaten. Dit is zelfregulatie. Dan keert er weer rust in jouw systeem (lichaam en geest) en is de gebeurtenis een deel van je geschiedenis geworden. Je hebt er geen last meer van. Maar elk onverwerkt trauma dat als energie wordt vastgehouden in jouw lijf zorgt voor meer spanning en kost energie, fysiek en geestelijk. Als je het trauma of de pijn niet adequaat hebt kunnen verwerken kan het zijn dat het lichaam een deel van deze energie vasthoudt. Deze energie wordt lokaal in bindweefsel, opgeslagen en ingekapseld. In de cranio therapie noemen wij dit een energy cyste. Op macroscopisch level is er op deze plekken wanorde van moleculen en een toename aan energie te zien. Deze verandering kost het lichaam energie en veroorzaakt klachten.

Somato Emotional Release (SER) Tijdens de cranio therapie kan er een somato emotional release plaatsvinden. Dat is het uiten van een emotie die, om redenen, door een deel van het “onderbewustzijn”, is vastgehouden, onderdrukt en geïsoleerd binnen het lichaam. In een SER is ontladen, verwerken en integratie van de pijn mogelijk. Onder pijn verstaan we hier een nare of pijnlijke ervaring die we op het moment zelf niet hebben kunnen verwerken en die als pijn in het systeem is achtergebleven. De pijn is opgeslagen als een energiecyste in ons lijf en als zodanig traceerbaar met de diagnostische technieken die cranio therapeuten beheersen. Tijdens een SER is het lichaam in staat de energie van de opgeslagen fysieke en/of emotionele pijn weer los te laten. Bronnen: 'Signalen van je lichaam' van Jean- Pierre Barral Upledger instituut

Comments


bottom of page