top of page

Zenuwstelsel en stress

Het zenuwstelsel bestaat uit zenuwcellen die door synapsen (de plekken waar twee zenuwcellen met elkaar communiceren) met elkaar verbonden zijn.

Door midden van overdrachtsstofjes (neurotransmitters) vervoeren zij informatie door je hele lichaam zodat jij kan reageren op veranderingen en signalen van buiten af en binnenin het lichaam.

Hormonen en neurotransmitters zijn er om informatie verder te sturen en specifieke lichaamsreacties te activeren. Dit kunnen fysieke of psychische (gevoelens) reacties zijn.


Nu even wat meer theorie over het zenuwstelsel.

Het zenuwstelsel bestaat uit het centrale zenuwstelsel en het perifere zenuwstelsel.

Vandaag even alleen over het centrale zenuwstelsel: hersenen en ruggenmerg.


Je hersenen en ruggenmerg (centrale zenuwstelsel) worden door hersenvocht (ruggenmergsvocht) beschermd en verzorgd. Deze stroomt binnen de vliezen die de hersenen en ruggenmerg omhullen en aan de binnenkant van de schedelbotten bevestigd zijn (op bepaalde punten). Deze vliezen lopen als één geheel door naar de binnenkant van de wervelkolom (om het ruggenmerg heen). Een cranio therapeut werkt tijdens een behandeling veel met deze vliezen.


Het centrale zenuwstelsel is op te splitsen in twee 'specialisaties': het somatische en vegetatieve (autonome) zenuwstelsel.


Het somatische (willekeurige) zenuwstelsel is gespecialiseerd in het opnemen van omgevingsstimuli via de zintuigen, zo word het lichaam bewust van de omgeving om daar vervolgens willekeurig op te kunnen reageren.


Het vegetatieve (autonome) zenuwstelsel is voor onderhoud van de vitale functies en helpt jou overleven zonder dat je er bewust over na hoeft te denken of keuzes moet maken. Heel handig en noodzakelijk!


Nu is dit vegetatieve zenuwstelsel ook weer op te delen in:

- Sympathische: reageren op gevaar, stress, boosheid: hartfrequentie omhoog, bloeddruk omhoog, hoge snellere ademhaling, doorbloeding naar spieren enzovoorts.

- Parasympathische: rust, slaap, voedsel vertering en herstel van de organen en spieren.


Nu het effect van stress op jou zenuwstelsel en zo ook je lichaam.

Door veel stress momenten in het dagelijkse leven staat het sympathische zenuwstelsel constant aan: hoge bloeddruk, snelle hartslag, maag verkrampen, darm spasticiteit en het bloed gaat minder naar je organen en vooral naar je spieren.


Als het parasympathische systeem dit niet meer op kan vangen/ niet meer kan balanceren, kan je klachten krijgen zoals:


- Spierspanningen: vooral rondom nek/schouders

- Maagklachten

- Hoofdpijn

- Kaakklemmen

- Spastische darm


En nog vele andere klachten die voortkomen uit overbelasting van je hele systeem.


Cranio werkt op het parasympatische zenuwstelsel, het activeert dit zenuwstelsel en geeft het lijf de kans om spanningen los te laten. Naast dat het de doorstroming van de hersenvocht stimuleert, wat ook weer goed is voor alle weefsels (zenuwcellen) in je centrale zenuwstelsel.


Hopelijk heb je wat meer inzicht in en begrip voor je klachten en lichaam gekregen. Herken je jezelf hierin of in de klachten die door cranio therapie behandeld kunnen worden? Dan zie ik je hopelijk snel in de praktijk voor een cranio therapie behandeling.

Hoe is een behandeltraject opgebouwd?

1. Release: ruimte maken, weefsel ontspannen en doorbloeding bevorderen door triggerpoints of bindweefsel/ fascia te behandelen.


2. Mobility: bewegelijkheid van de gewrichten, vooral wervels, verbeteren en blokkades behandelen.


3. Stabilize: spieren vanuit de core, binnenste spieren, naar buiten op een juiste manier sterker maken zodat de nieuwe, gezonde bewegingspatronen duurzaam en krachtig worden.


Bij elke fase kan de cliënt ondersteunend gedrag vertonen en thuis aan de slag met de oefeningen en adviezen.


In welke fase welke oefeningen?

1. Ontspannen, goed doorademen, op de houding letten (ontspannen maar niet ingezakt zitten), pauze's nemen, signalen van het lijf aanvoelen en naar luisteren.


2. Oefeningen doen om de rug soepeler te maken, attributen aanschaffen om zelf thuis te kunnen behandelen, lopen, niet te lang achtereen zitten en op de houding letten.

3. Oefeningen doen om de rug te versterken, beginnen met sporten of veranderen van sport soort, een balanskussen of balansbal kopen om op te zitten, meer bewegen in het dagelijks leven.


En vergeet niet, ook je rug heeft tijd nodig om sterker de worden: oefening baart kunst.


Alice


bottom of page